Olympiáda
bezpečné jízdy
KUK
Školní výlet
Olympiáda

Školní jídelna ZŠ Zachar Kroměříž zapojena do projektu „Zdravá školní jídelna“ - aby jídelna vařila lépe a děti jedly zdravěji!

Výzkumy mluví jasně - děti, které se stravují ve škole, méně často trpí nadváhou a obezitou. Školní jídelna může ovlivnit jejich chutě a návyky. Chceme zdravější dospělé? Naučme naše děti zdravě jíst už v dětství!

Český systém školního stravování nám může závidět celý svět. Projekt Zdravá školní jídelna přináší rady, recepty a příručky, které pomáhají systém školního stravování sladit s nejmodernějšími poznatky o zdravé výživě. Díky projektu se inspirujeme u těch nejlepších jídelen, konzultujeme s výživovými odborníky a rádi bychom získali prestižní certifikát Zdravá školní jídelna. Za vznikem projektu stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a iniciativa Vím co jím.

K 1.9. 2015 vstoupilo vyhláškou 107/2005 Sb. a její novelizace v platnost Nutriční doporučení MŠMT ČR ke spotřebnímu koši (dále SK), který je závazný a vyjadřuje průměrnou měsíční spotřebu potravin podle věkových skupin strávníků a připravovaných jídel. SK je důležitou pomůckou pro sledování výživové hodnoty stravy (tj. obsah živin – tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a minerálních látek) podávané ve školní jídelně a je zároveň měřítkem pestrosti stravy.

Projekt Zdravá školní jídelna - vyhodnocení

Naše Školní jídelna ZŠ Zachar Kroměříž se koncem školního roku 2015/2016 zapojila do projektu „Zdravá školní jídelna“ - aby jídelna vařila lépe a děti jedly zdravěji!

V rámci dalšího zlepšování provozu školní jídelny byla pro rodiče připravena anketa, jejíž výsledky zveřejňujeme: Anketa probíhala od 2.5. 2016 do 18.8. 2016 a zúčastnilo se jí 13 respondentů.

Prostředí ŠJ téměř všichni respondenti hodnotili známkou 1, pouze jeden známkou 2. Přístup personálu byl hodnocen osmi respondenty zn. 1, třemi známkou 2 a dvěma známkou 3. S rozvozem stravy soukromou firmou je část spokojená, ostatní službu nevyužívají. Dvě třetiny respondentů mají velký zájem mít na svačinku pomazánku, za nejoblíbenější však považují uzeninu, která je v naší ŠJ používaná co v nejnižší míře. Naopak sladkou svačinu chce polovina respondentů, druhá čtvrtina nechce vůbec a zbytek respondentů svačinu neodebírá. Co se týče soli ve stravě, 3 respondenti hodnotili velmi kladně – slabá slanost pokrmů, ostatní hodnotili známkou dobrý, což nás potěšilo. Poměrnou spokojenost vyjádřili i v používání koření a tuku. Zajímavým je pro nás fakt, že respondenti by raději sladší nápoje, než neslazené. Vodu vítá většina z nich. U polévek jsme zaznamenali zájem o všechny druhy polévek, které v naší jídelně připravujeme - hlavně o masové a luštěninové. Jen u několika málo respondentů jsme menší zájem zaznamenali o polévku zeleninovou a zahuštěnou (gulášovou apod.).

Jako hlavní jídlo je preferováno dvanácti respondenty jídlo s masem, o jídlo bez masa neměl zájem nikdo, sladkému jídlu by se nevyhýbali.

příloh jsou nejoblíbenější brambory, rýže a těstoviny, menší zájem jsme zaznamenali o netradiční bulgur, pohanku a kroupy. Knedlík se umístil na střední pozici zájmu.

Děkujeme všem respondentům za projevený zájem a hodnocení.


Den dětí

1.6. 2016 - zdravá zelenina, k jídlu dostal každý strávník (dítě MŠ, žák ZŠ i dospělý strávník) nádobku na nudličky s nakrájenou mrkví a kedlubnem a jedním kusem ředkvičky. Smyslem akce byla ukázka, jak lze nalákat děti jíst hezky a jednoduše upravenou čerstvou zeleninu, namísto sladkostí a oblíbených slaných potravin - informace na webových stránkách školy.

Fotogalerii ze zdravého Dne dětí najdete zde. 


Nabídka ze dvou jídel

od 1.9. 2016 - nabídka výběru z původních 3 jídel na 2 jídla pro žáky, u kterých je kladen důraz na nutriční doporučení při tvorbě jídelníčku na celý měsíc. Třetí druh jídla je určen pro cizí strávníky a zaměstnance školy. Upraven vzor jídelníčku pro strávníky tak, aby bylo zřejmé, které jídlo je pro žáky a které pro ostatní strávníky.


Vitamínový den

21.10. 2016 - pro žáky I. stupně připraven Vitamínový den ve spolupráci s firmou MK Fruit s.r.o. , která je naším dodavatelem v projektu „Ovoce a zelenina do škol“. Jedná se o přednášku a následnou ochutnávku ovocných a zeleninových fresh nápojů. Denně by měl člověk sníst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny. Tento druh potravin by tak měl tvořit největší část jídelníčku. Ve skutečnosti však toto pravidlo dodržuje málokdo. Právě vhodnou variantou, jak tělu doplnit potřebné vitamíny, je pití džusů – freshů. A co to je vlastně fresh? Když slovo fresh přeložíme z angličtiny, tak dostaneme slovo svěží, osvěžující, čerstvé. A to přesně džusy fresh jsou. Vyrábí se z čerstvého ovoce nebo zeleniny, jde o vymačkanou šťávu bez jakýchkoliv dochucovadel a konzervantů. Sklenice freshe nahradí jednu porci ovoce a zeleniny a představuje tak mnohem zdravější variantu většiny džusů kupovaných v obchodech.  

Fotogalerii z Vitamínového dne najdete zde. 


Solíme méně

21.10. 2016 – jídlo č. 1 – na ukázku a zkoušku chuti jídlo uvařeno s množstvím soli doporučeným Státním zdravotním ústavem, oznámeno prostřednictvím jídelního lístku na nástěnce v ŠJ a jídelního lístku zveřejněného na webových stránkách školy. 

 

- 16. listopadu 2016

- vytvořeno v rámci projektu „Zdravá školní jídelna“

Projekt měl žáky upozornit na to, že větší používání cukru a soli velmi škodí zdraví. Probíhal hlavně formou prožitkových metod a exkurzí.

Na I. stupni se proto hlavně ochutnávalo, porovnávalo, hledaly se zdravější varianty pochutin a jídel.

Na II. stupni se vařilo zdravě, propočítávaly se denní normy cukru a soli a jejich hodnota v potravinách, které děti kupují. Hledaly se zdravější varianty, vznikly ukázkové tabule, které budou umístěny ve škole.

Školní jídelna na tento den pro žáky připravila dvě jídla podle nových receptů.
Dýňová polévka s jáhlami
Krůtí v mrkvi s kedlubnou, rýže
Houbové pohankoto s řapíkatým celerem

Fotografie z akce ve školní fotogalerii

 

Scroll to top